21 Jan
21Jan

Bugün sizlere yeni başladığım bir kitaptan birkaç teknik önermek istiyorum. Kitabın ismi ''İhtiyacın Olana Dönüşmek'' yazarı David K. Weinstock. Kitabın içinde şiddetsiz iletişimi bedene getirmeye yönelik çalışmalar yer alıyor. Basit, kolay anlaşılabilir ve o an uygulayabileceğimiz pratikler içeriyor. 

Sabah uyandığında '' bugün nasılsın?'' sorusunu sormakla işe başlayabiliriz. 

Şu anda hangi duyguya ihtiyacım var? gibi sorular hem ruhumuzun sesini duymayı hem de bedenimizle bağlantıya geçmemizi sağlar. Artık biliyoruz ki; kendimizle bağımız yoksa yaşamla da yok. Hayatında bir şeyler ters gidiyorsa kendinle ilişkine bakmanı öneririm. 

Kitaba dönersek ilk bahsedeceğim tekniğin ismi S.U.R.F 

Türkçe açıklaması ise biçim, birleşme, kaynak ve alan kelimelerinden oluşuyor.

1. adım

Ayaklar Yere sağlam basacak şekilde dik bir pozisyonda oturun.

Rahatlayın ve çenenizi gevşek bırakın. 

Omuzlar gevşek ve kalçanızın rahat olduğundan emin olun.

Ayaklarınızın altından yerle ve başınızın tepesinden gökle bağlantıda olduğunuzu hissedin.

2. adım

Birkaç derin nefes alıp verin. 

Aldığınız nefes sırtınızdan yukarı doğru yükselip önünüzden aktığını hayal edin.

3. adım

Şu an İhtiyacın olan örneğin saygı, keyif, cesaret, anlayış, takdir gibi değerlerden hangisi ise birini seçin. 

Biraz daha fazla.... Hissetsem nasıl olurdu? İzin verin bedeniniz Buna cevap versin. Kendinize zaman tanıyın. Bedeninizdeki farklılıkları hissedin. Sıkıştığınızı ya da rahatsızlık yaşadığınızı fark ederseniz soruyu değiştirin. Kendinize nazik olun. 

Azıcık .... Hissetsem nasıl olurdu?

Kabul edebileceğiniz bir noktaya geldiğinde yumuşak nefeslerle rahatlayın. 

4. adım

Kocaman bir balon hayal edin. Balonun merkezinde kendinizi görün. Hissetmek istediğiniz değeri bedeninizde ve sonrasında balonun içinde hayal edin.

Örneğin; biraz daha cesaretli hissetsem nasıl olurdu diye sordunuz. Daha sonra onun bedeninizde yayıldığını hissettiniz. Sıkışık hissettiğiniz bir varsa oranın rahatladığını hissedin. O cesaretin balonun içine yayıldığını hayal edin. Gün içinde kendinizi o balonun içinde görebilirsiniz. Balonu genişletebilirsiniz. Farklı değerler üzerinde çalışabilirsiniz. 

İkinci bahsetmek istediğim şey ise Empatik iletişimde 7 temel değer. 

Özen

Bir başkasına zarar vermenin kendine zarar vermek olduğu anlayışıyla gelen bir bağlantı ifadesidir. Her birimizin önem verdiği şeylere ne kadar değer verirsek o anki ihtiyaçla da o kadar kolay ve derin bir bağlantı kurabiliriz. Kalpten konuştuğunda kimseye zarar veremezsin.

Merak

Bizi öğrenmeye istekli olmaya, sorular sorup cevaplar aramaya iten etkili ve bulaşıcı bir Değerdir. Başlangıç zihninin temel unsuru meraktır.

''Samimi bir dokunuş ve dinleyen bir yüz kaybolduğumda gülüşünü takip ediyorum

Tavrımı değiştirmek için kaynağı geri dönüyorum

Doğru yolda kalbimle dinliyorum 

Doğayı ve kendi doğamı dinliyorum 

Ruhumun ateşini merakla yakıyorum

Sadece ve sadece

Öğrenmeye can atıyorum

Sırada ne olduğunu öğrenmek için yanıp tutuşuyorum''

David K. Weinstock


Cesaret

Kelimenin kökü Cor, Latince kalp anlamına gelir. Kişinin fikrini kalbindekileri tamamen açarak söylemesi anlamına gelir. Bazen hiçbir şey yapmamak ve sadece dinlemek büyük cesaret ister. Birisi tüm kusurlarına karşı kırılganlığını cesurca ortaya koyduğunda etrafındakilerin de kalpleri açılır.

Merkezlenme

Kasırganın tam ortasında kasırgaya kapılmadan sakince kalabileceğimiz yerdir. Bedenimizin mesajlarını dinleyip, sezgisel olarak bildiklerimizin bize merkeze getirmesine alan açmak iyi olur. Niyetimiz merkezden uzaklaştığımızı fark ettiğimizde daha çabuk merkeze dönmeyi öğrenmektir. 

Yaratıcılık

Albert Einstein, hayal gücü Bilgiden daha önemlidir Çünkü bilgi sınırlıyken hayal gücü dünyaları kapsar demiştir. Bir başkasını tüm varlığınla duyabilmek için dinlemek gerekir. İşte gerçek empati budur. 

Özgüven

İnsanların sizi özgüvenli olarak gördüğü şey, Başkalarının ne düşündüğünü çok düşünmeden tamamen kendiniz olabilme deneyiminizdir. Şimdiki ana odaklanma, o anı olduğu gibi kabul etme ve ona her şeyimizi verme pratiğiyle Özgüven geliştiririz. Güven fiziksel olarak genişleyen bir haldir. Güvensizlik ise kendimizi sıkıştırdığımız ve korku içinde barındığımız yerdir. Biz böyleyken etrafımızda Kendini rahat hissetmez. 

Adanmışlık

Verdiğimiz bir sözü gerçeğe dönüştüren şey adanmışlığımızdır. Niyetlerden cesurca dökülen sözleri ve etkisi kelimelerden daha yüksek olan eylemleri ifade eder. Adanmak, olmayan zamanı yaratır Birgül zaman geçse de tekrar sonuca ulaşmamızı sağlar. Adanmışlık, insanın içindedir ve bir şeylerin gidişatını değiştirme gücüdür, bütünlüğün şüphecilik karşısındaki günlük zaferidir.Adanmışlık ve Çabalar tam kalpten olduğunda ve gerçekten elimizden gelenin en iyisini yaptığımızda, eylemler dalga dalga yayılan sonuçları doğurur. Anda olabilme becerinizi geliştirin, dünyanın değişebileceğini inanın ve çözümün size düşen kısmı için kendinize adayın.

İhtiyacın Olana Dönüşmek adlı kitaptan derlenmiştir.

Sevgiyle

PB




Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.