23 Dec
23Dec

"Tümüyle bir sahnedir yaşam;

Erkeklerle kadınlarsa, hepsi birer oyuncu; Biri çıkar, öteki girer ve her biri, kendine düşen sürede pek çok rol oynar; İnsanın yedi dönemi, yedi perde eder."

Shakespeare

Olumsuz çocukluk yaşantıları, sağlıksız aile ilişkiler ve bir takım sorgulanmayan toplumsal öğretilerin de etkisiyle hayatımızda sıkıştığımız kısır döngüler oluşabilir. Çözülemeyen bu problemler tekrar tekrar yaşam sahnemizde karşımıza çıkar. Fark edilip önlem alınmazsa yaşam boyu devam eden, aile dışı sosyal ilişkilerimize de sirayet eden ve bu üçgen içindeki tüm fertleri yavaş yavaş tüketen acı verici bir oyuna dönüş.

Kurban

Üçgende yer alan kurban için hayat sadece acı ve ıstırap vericidir. Hep haksızlığa uğramakla birlikte zalimliklerle mücadele etmekten bitkin durumdadır. Kurban ya korkmuş ya da kırgın hisseder. Zaman, güç ve yaşamını geliştirme arzusundan yoksundur. Kurban hayattan korkar ve ondan sadece kötü bir şey bekler.

Suçlayıcı

Üçgenin suçlayıcı katılımcısı sinirli, saldırgan ve yargılayıcıdır. Kurban üzerinde kontrol sağlar ve onu eleştirir. Enerjisinin kaynağı öfkesidir ve zamanını suçlu çıkarmak için harcar.

Kurtarıcı

Kurtarıcı kurban için üzüntü duyar ve zulmü engellemeye çalışır. Aslında kimseyi kurtarmaz. Bu bir yanılsamadır. Kendi problemleri ile başa çıkamadığı için başkalarının problemlerine odaklanmayı tercih eder. İçinde bulunduğu duruma bilinsizce düşmüştür ve kimseye yardım etmeyi amaçlamaz.

Suçlayıcı, kurban üzerinde baskılayıcı bir otorite kurar. Kurban otorite karşısında sıkı ve yorucu bir çalışma içine girerek tükenir. Bu aşamada kurtarıcı rahatlık saklaması için kurbana omuz verir. Bu ilişki üçgeni uzun süre devam edebilir. Zaman zaman katılımcıların üçgendeki rolleri değişebilir. Katılımcılar üçgende sıkıştıklarını farketmezler. Hatta herşeyin yolunda olduğunu ve mutlu bir hayatları olduğunu düşünebilirler. Suçlayıcının öfkesini boşaltma olanağı varken kurban minnet duygusuyla kendi hayatını kontrol etme sorumluluğundan kaçmış, kurtarıcı ise kahraman rolünü üstlenmekle mutludur.

Her şeyden önce birey yaşamından ve arzularından sorumlu olan tek kişinin kendinin sorumlu olduğunun farkına varmalıdır. Birey kontrolü eline alarak manipülasyondan uzak hareket etmelidir.

Bir kurbansanız;

1. Hayatınızdan şikayet etmeyi bırakın. Sizi mutsuz eden şeyleri düzeltmenin yollarını arayın.

2. Kimse size bir şey borçlu değil. Kurtuluş için beklemeyi bırakın. 3. Yaptıklarınızdan siz sorumlusunuz. Eğer bir şey sizin için iyi değilse başka bir seçim yapmakta özgürsünüz.

4. Birini beklentilerini yerine getiremediğini düşünüyorsanız kendinizi suçlamayın.

Bir suçlayıcıysanız;

1. Sorunlar için diğer insanları ve koşulları suçlamayın.

2. Kimse sizin iyilik veya kötülük kriterlerinize göre hareket etmek zorunda değildir.

3. Sorunları öfkelenmeden barışçıl yolla çözün.

4. Sizden zayıf olanları kullanarak kendinizi savunmayı bırakın.

Bir kurtarıcıysanız;

1. Yardım gerekmeyen durumlarda sessiz kalın.

2. Kendinizi kahraman gibi görmeyi bırakın.

3. Şükran ve övgü beklemeyi bırakın. yardımlarınız karşılıksız yapın.

4. Kahramanlık yapmak için acele etmeyin.

SEVGİYLE

PB

Alıntı

http://www.muthispsikoloji.com

http://www.pakuapsikoloji.com


Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.