Yin yang sembolünü düşünün. Siyahın içinde beyaz ve beyazın içinde siyah vardır. Hepimizde hem eril hem de dişil enerji mevcuttur. Cinsiyetlerimizden bağımsızdır. Birinin baskın olması hayatın içinde kendini gösterir.
Sevgili Didem Öztabak bu konuyu kitabında çok güzel işlemiştir. Kitabın ismi ‘’Bilge Ay Cesur Güneş’’ okumanızı tavsiye ederim. Şimdi ana hatlarıyla eril ve dişil enerjiyi ele alalım.
Kitapta Dengeli Eril/Dengeli dişil alan ve denge bozulduysa Yıkıcı Eril/Pasif Dişil alan olarak ayrılıyor. Böyle anlaması çok rahat oluyor. Her birini birkaç örnekle anlatacağım.
DENGELİ ERİL ALAN
Hareketin olduğu yerdir. Durumlara ve olaylara karşı esnektir. Planlı ve planını eyleme döken bir yapı vardır. Analitiktir. Sorgular. İş bitiricidir. Analiz ve yorumlama yeteneği yüksektir. Kendini net bir şekilde ifade eder. Kolay öğrenir.
DENGELİ DİŞİL ALAN
Olayları bütünsel algılayabilir. Birleştiricidir. Kimseyi değiştirmeye çalışmaz. Anda kalabilir. Süreç odaklıdır ve süreçten keyif alır. İyi bir dinleyicidir. Uzlaşmacı bir tavır sergiler. Şartlara uyum sağlarken yaratıcıdır.
YIKICI ERİL ALAN
Bedeni gergin kasılmıştır. Omuzlar kapalıdır. Kaşlar çatıktır. Geceleri diş sıkma yaygındır. Hissizlik vardır. Tek yönlü bakar. Yıkıcı ve yargılayıcıdır. Şartları kişileri suçlar. Fazla konuşur dinlemez. Ben merkezci ve ısrarcıdır. Kavga etmeye meyillidir. Özşefkat sorunu vardır.
PASİF DİŞİL ALAN
Dengeli erilin azalması ile pasif dişile kayma olur. Planlarını hayata geçirmekte zorlanır. Çoğu zaman vazgeçer. Kolay tepki vermez. Kendini ifade etmekte zorlanır. Üşengeçtir. Uykuya meyillidir. Aşırı gıda tüketimi vardır. Duyguları yoğundur ve orada takılı kalır. Depresyona meyillidir.
ALINTI
Hep şu alandayım diye bir şey yok. Hayatın akışında dönem dönem değişiklik gösteriyor. Asıl mesele, fark edip dengede tutmaktır. Örneğin yoğun tempo spor yapıyorsan; biraz hafifletip yanına meditasyon gibi durduğun ve içe döndüğün çalışmalar ekleyebilirsin. Topraklanabilirsin. Tam tersi çok durağan ve harekete geçemediğin bir dönemdeysen; küçük hedefler belirleyip yola çıkabilirsin. Beslenmene dikkat edebilirsin. Hareketli aktivitelere yönelebilirsin.
Küçük gibi gözüken dokunuşlar, hayatını kökten dönüştürmeye yetiyor.
Genişlemiş farkındalığa güzel bir örnek eril dişil dengesi. Hatırlarsanız farkındalığımızı genişletmenin önemini hep söylüyorum. Kötü gibi gözüken bir durumun arkasındakini görmek için bir adım geri çekilmek gerekiyor. Sorunları fırsat olarak görebilmek bunun üst halidir. Sorunlar içinde debelenmek yerine çözümlere odaklanmak gerekir. Eril ve dişil enerjisi dengeli olan biri, bu farkındalıktadır. Esnektir. Pes etmeden yolunda ilerler. Kendini doğru ifade eder. Gerektiğinde hayır diyebilir.
Genişlemiş bir farkındalıkta olmak denge bozulduğunda onu dönüştürmeye de katkı sağlar. Kendimden örneklersem, aynı anda çok iş yapmak, aşırı hareketlilik, kendime karşı yargılayıcı tavırlar…
Zaman zaman gözlemlediğim şeyler. Hangi tarafa saptığımızın farkında olmak önemli. Uzun yolda minicik zorunlu mola hariç gidenlerdenim. Bir an önce varayım. Bu yıkıcı eril bir tavır. Bunu okuyunca fark ettim. Süreçten keyif almak ise dengeli dişil. Planlanandan geç gitmek ya da çok oyalanmak, bir türlü organize olamamak ise pasif dişil alandır.
NOT: Farkındalık konusu ‘’Hayatın zorluklarıyla nasıl baş ederim?’’ yazısında var. Video da Pelin’in Dünyası YOUTUBE kanalında. Ayrıca bedenimizin enerji merkezi çakraları da tekrar okumanızı öneririm.
Şimdilik bu kadar. Fark edip kökten dönüştürmek için şamanik şifa çalışmalarından faydalanabilirsin.
Sevgiyle
PB