Her yılın sonunda ne yapıp neyi yapamadığını düşünüp buna üzülen bir kesim var. Bu sefer son diyerek yeni kararlar alıp, strese girip ilk aydan pes edenler var. Umutsuzluğa düşenler var. Özellikle son yılların zor geçmesinin motivasyon düşüklüğüne neden olduğunu görüyoruz.
Liste hazırlayarak yeni yıla giren biri olmadım. Eskiden plan yapmaktan hoşlanırdım artık o da çekmiyor. Peki umutsuz muyum? Kesinlikle hayır. Önceliklerimin değiştiğini görüyorum. Sevdiklerim iyi olsun. Keyfimiz sağlığımız yerinde olsun. Dünya olarak huzurda olalım. İçimizdeki ışığın farkında pırıl pırıl parlayalım. Bu kadar.
Yaptıklarımla ve yapamadıklarımla yılın sonuna geldim. Olduğu kadar Pelincim, senin canın sağolsun.
Kendinden razı mısın?
Ben razıyım. Sende razı ol. Dönüştürme gücü hepimizde var. Seni rahatsız eden şeyler varsa da küçük adımlarla yola çıkabilirsin. Biliyorum dışarısı güzel gözükmüyor ama orada güzellikler de var. Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. İlla bir sürü hedefin olması gerekmiyor. Hatta olmasın. Bu yazıyı yazma sebebim bu. Tek bir hedefimiz olsun onu da hedeften sayarsak. ''İYİ OLMAK''
İyi bir insan olalım. Bunun için neler mümkün?
Minik bir internet turu yaptım. O sırada karşıma bir yazı çıktı. Bir kısmını paylaşmak istedim.
SEVGİYLE
PB
Yeni yıla sayılı günler kala pek çok kişi gelecek yıla ilişkin hedeflerini belirliyor. Ancak bu hedeflere ulaşmak sanıldığı kadar kolay olamıyor. Yıl sonunda büyük bir azim ve kararlılıkla alınan kararların pek çoğu ne yazık ki yeni yılda gerçekleşemiyor. Kilo vermek, yeni bir iş bulmak ya da yaşam tarzını değiştirmek gibi uzun soluklu pek çok hedef daha ilk haftalardan askıya alınıyor. Peki, alınan kararlardan vazgeçmemek ve ‘yeni yıl pişmanlığı’ yaşamamak için neler yapmak gerekiyor? Kurumsal Gelişim Merkezi Yöneticisi Psikolog Ayşegül Horozoğlu, “Yeni başlangıçlar yüksek motivasyon ister. Çünkü insanlar alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemezler. Şimdiye kadar yapmadığını yapmak kolay değildir. Bu nedenle bir başlangıç noktası belirlemek ilk adımı atmak anlamına gelir. Gerekli olan motivasyonu sağlar. Hafta başı, yılbaşı gibi günler başlangıcı çağrıştırdığı için herkes tarafından tercih edilen zamanlar oluyor” diyor. Karar alınırken varılmak istenilen noktayı ve o noktaya varana kadar izlenecek yolu tanımak gerektiğine değinen Horozoğlu, “Yeni yılın herkes için yeni bir başlangıç; umut anlamına gelir. Bu dönem hedef koymak için net bir zaman dilimidir. Tamamen psikolojik bir durum. İnsanlar yeni yıla girerken içinde bulundukları değişim atmosferi içinde şimdiye kadar yapmak isteyip de yapamadıkları pek çok şey için yeni kararlar alırlar. Tıpkı doğum günlerinde yaptıkları gibi” diyor. Yeni yılda verilen kararların uygulanabilir olması için hedefin çok net belirlenmiş olması ve gerçekleşmesini sağlayacak aksiyonların adım adım çıkarılmış olması gerektiğinin altını çizen Horozoğlu, “Hatta hedef uzun soluklu ise bunu daha küçük parçalara bölerek gerçekleştirmek gerekir. Kısa vadeli hedefler gerçekleştikçe daha uzak ya da zor hedeflere varmak kolaylaşır. Bizi motive eder, hedef gözümüzde büyümez ve ulaşılmaz olmaktan çıkar, çünkü ulaşılması zor gözüktüğünde, vazgeçmek çok daha kolay olur. İnsanoğlu, bir hedefin ucunda tanımlanmış bir ödül yoksa kolay vazgeçebiliyor. Kararımızı uygulamak için güçlü bir dürtü olması ve bununla ilgili duygu geliştirmemiz gerekir” diyor. Horozoğlu, Gerçekçi hedef belirlemek, hedefleri belirlerken olumlu ifadelere odaklanmak, hedefin somut ve ölçülebilir olması, hedefi küçük ulaşılabilir parçalara bölmek ve hedefin başarı kriterini net belirlemenin de kritik önem taşıdığını sözlerine ekliyor.
Alıntı www.dbe.com.tr