11 Nov
11Nov

Kıskançlığın temelinde özgüven eksikliği ve yetersizlik hissi vardır. Kişinin özgüveninde negatif bir değişim olduğunda kişi kendisini yetersiz, değersiz ve önemsiz hissetmeye başlar.

Sevilen kişinin bir başkasını tercih edebileceğinin ve onu daha fazla sevebileceğinin düşünülmesi durumu

Kendisinde olmayan ve başkasında olan bir şeye sahip olma isteği

Diğer bireylerin kendisinden üstün durumda olmalarına katlanamama durumu

Diğer bireylerden üstün olma isteği

Anne, baba gibi figürlerin sahiplenilmesi ve diğer kardeşlerden daha fazla sevilme isteği

Bir başkasında olanı kendimize istememiz imrenmek olarak görülürken sahip olduğumuzu bir başkasının bizden alabileceğini düşünmemiz kıskanmak oluyor. Bir başka deyişle kıskançlık dış etmenlere bağlı şekilde ortaya çıkarken imrenme kişinin iç dünyasında oluşuyor. Sosyal bilimcilere göre özellikle imrenme duygusu daha çok kendimizle benzer bir yaşta, cinsel kimlikte, sosyo-ekonomik grupta kişilere karşı oluşuyor. Maddi kazançtan, mal veya mülken çok başarı, saygı ve takdiri imreniyoruz. Bizi rahatsız eden, kendi iyi niyetimizinden şüphelendiren, suçluluk duygusu ile el ele giden kıskançlık veya imrenme aynı zamanda kendimizde veya hayatımızda eksik olan bir unsurun da varlığını hatırlatıyor.

Kıskandığımız ya da imrendiğimiz durumları kabul ederek, bu zorlayıcı duyguları kendi lehimize çevirebilir ve dönüştürebiliriz. Kıskançlık en verimli dış motivasyonlardan biri olabilir.

Kıskançlığı Dönüştürme Yolları

Önce bütün bu olup bitenle baş başa oturmayı öğrenmeli, bedeninizde ne gibi hislere sebep olduklarını gözlemlemeli ve kıskançlığınızı kendinize itiraf etmelisiniz. Kendinize merhamet edin ve şefkatle yaklaşın. Farkına vardıktan sonra bunları dönüştürmek daha kolaydır. Çünkü artık gözlemleyen yanınızla irtibat halindesiniz.

İçinizde sıkışmış olan gıpta ve haset dolu enerji sizden harekete geçmenizi istiyor. Bir moda ikonunu mu kıskanıyorsunuz? O zaman ders alın, çalışın, sonsuz olasılıkları değerlendirin. Siz de bir ikon haline gelebilirsiniz. Ya da arkadaşınızın iş başarısını mı kıskanıyorsunuz? Kendi başarınızın önündeki engelleri kaldırın. İçinizdeki ses kulağınıza “Sen bunun için yeterli değilsin, talihsiz bir zavallısın, artık çok geç” gibi asılsız sözler fısıldıyor olabilir. Bu ses artık iyi bildiğimiz gölgenin sesidir. Senin farkındayım deyip ışığa yönelebilirsin.

Kendimden bir örnek vermek istiyorum. Benzer işler yaptığımız bir kadın var. Sosyal medyadan takipteyim. Oldukça başarılı. Bir kitlesi var filan. Yalnız bedenini çok kullanıyor. Bunun beni tetiklediğini fark ettim. Hatta bir çalışmada dile de getirmiştim. ‘’Yani hoşsun da buna gerek var mı?’’ gibi cümleler :) Aslında tatlı tatlı kıskandığımı ve altta yatan yarayı gördüm. Onun yaraları vardı ve iyileştikçe paylaşıyordu. Görünmek mi görün. Onun içi dışı bir hali, güçlü ifadesi, kendine güvenli hali, hayata bakışı hepsi beni etkiliyordu. Harika işte motivasyon. Şimdi bunlar sende var mı Pelin? diye kendime sordum. Üzerine çalışmaya başladım. Bu kıskançlıktan çok imrenmeye giriyor. Yargılamadan çıkıp görebilirsek hediye paketi şifalı:) Diğer türlü herkese laf eden ve bir adım gidemeyen bireylere dönüşüyoruz.

Karşı tarafta gördüğün sende olan yoksa göremezsin. Kendini parlatmak için kullan. Hep beraber parlayalım.

Sevgiyle

PB

Yazıdaki bilgilerin bir kısmı aşağıdaki sitelerden derlenmiştir.

http://www.livetobloom.com

https://www.e-psikiyatri.com/kiskanclik-ne-demek"

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.