Neymiş bu meditasyon arkadaş herkesin dilinde:) Bolca kullandığımız kelimeyi biraz derinden inceleyelim istedim. Bilimsel veriler içinde gezinmek, bana da iyi geldi. Daha ciddiye almalıyım dedim. Günlük hayatın içinde kendimizi unutuyoruz. Bedenimizi ve ruhumuzu duymuyoruz. Bu noktada 5 dk bile olsa kendine dön. Nasılım? Bugüne neye ihtiyacım var? gibi sorularla odağını içeri çevir. Buna benzer şeyler bolca söylüyorum. Bunun en tatlı yolu meditasyon.
‘’Mum yak, om sesi çıkar ve bekle.’’
Meditasyon denince akla gelen çoğunlukla bu. Tabi ki olay bu değil. Yürüyüş bir meditasyon olabilir.(en altta detaylı anlatım var) Etrafa bakarak ve zihninden geçenlerin akmasına izin vererek yapabilirsin. Zihin susmuyor. Akanlardan birine tutunup kaybolmazsan tamam. Yol kenarında oturup arabaları izlemek gibi düşün. Başka bir örnek ise bedeni dinlemek. Ayaklarından başlayarak yukarı doğru tarama yapabilirsin. Sevgi meditasyonu videomda var. (Pelin’İn Dünyası YouTube kanalında) Basit ve etkili çalışmalardır. Bunun gibi birçok çeşit vardır. Öncelikle deneyimlemek gerekir. Sana en uygununu bulursun.
Şimdi farklı kaynaklardan derlediğim kısmı okumanızı isterim.
MEDİTASYON NEDİR?
Meditasyon, düşüncelerinizi odaklamak ve yönlendirmek için zihninizi eğitmenin bir yoludur. Meditasyonun popülaritesi, daha fazla insan sağlık yararlarını keşfettikçe artıyor. Kendinizin ve çevrenizin farkındalığını artırmak için kullanabilirsiniz. Birçok insan bunu stresi azaltmanın ve konsantrasyonu geliştirmenin bir yolu olarak düşünür. İnsanlar ayrıca, olumlu bir ruh hali ve bakış açısı, öz disiplin, sağlıklı uyku düzenleri ve hatta artan ağrı toleransı gibi diğer faydalı alışkanlıklar ve duygular geliştirmek için uygulamayı kullanırlar.
Bilimsel olarak kanıtlanmış FAYDALARI
Çeşitli meditasyon teknikleri, rahatlamanıza ve uykuyu engelleyebilecek kaçak düşünceleri kontrol etmenize yardımcı olabilir. Bu, uykuya dalma süresini kısaltabilir ve uyku kalitesini artırabilir.
www.healthline.com
Harvard Tıp Okulu'na göre, farkındalık meditasyonu kaygıyı ve zihinsel stresi azaltabilir. John Hopkins Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 47'si kaygı gibi psikolojik stresi hafifletmeye yardımcı olan 19.000'den fazla çalışmayı inceledi. Massachusetts Genel Hastanesi'ndeki Anksiyete ve Travmatik Stres Bozuklukları Merkezi'nde psikiyatrist olan Dr. Elizabeth Hoge tarafından yapılan bir araştırma, dikkatli meditasyonun insanların genel anksiyete bozukluğu olan kişilerde anksiyete semptomlarını bastırmasına yardımcı olduğunu buldu. Stres ve kaygı için faydalı olan bir teknik, rahat nefes almaktır. Bu teknik, eşit bir hızda derin nefes almayı ve diyaframa kadar nefes almayı içerir. Uygulamanın genel amacı, kaslarınızın kullanımını azaltıp daha verimli nefes alırken nefesinizi yavaşlatmak ve daha fazla oksijen almaktır.
Harvard'da yapılan bir başka çalışma, dikkatli meditasyonun depresif hastalarda beyni bile değiştirebileceğini buldu. Farkındalık temelli bilişsel terapide sekiz haftalık bir kurs, hastaların olumsuz düşüncelerden çok daha hızlı kurtulmasını sağladı. Beyin taramaları ayrıca meditasyon yapmayı öğrenenlerin beyin aktivitesindeki değişikliklerin aktif olarak meditasyon yapmadıklarında bile sabit kaldığını ortaya koydu.
Fennell, Benau ve Atchley (2016) tarafından yayınlanan bir araştırma, tek bir meditasyon seansının hem acemi hem de deneyimli meditasyon yapanlarda fizyolojik öfke belirtilerini azaltabileceğini ortaya koydu. Araştırma, meditasyona yeni başlayan 15 kişiyi ve meditasyon yapan deneyimli 12 kişiyi inceledi. Çalışma, kan basıncı, solunum hızı ve kalp hızı gibi fiziksel tepkilerini ölçtü. Sadece 20 dakikalık meditasyondan sonra, uygulamaya yeni başlayanlar, öfke hakkında tekrar düşünmeleri istendiğinde çok daha sakin ve rahat bir fiziksel tepki gösterdiler. Daha deneyimli meditasyon yapanlar, öfkeyi yeniden deneyimlemeleri istendiğinde çok fazla yanıt alamadıklarını buldular.
http://www.posivitepsychology.com
Şimdi sizlerle bir nefes egzersizi ve iki meditasyon tekniği paylaşmak istiyorum.
Körük Nefesi
Nefes egzersizini sabah tavsiye ederim. Enerjinizi yükseltir.
Uyarıcı nefes veya körük nefesi, enerjinizi artırmanın harika bir yoludur. Bu tür nefes alma uygulaması genellikle Prana'yı veya yaşam gücü enerjisini artırmaya yardımcı olmak için yogada yapılır. Uyarıcı nefes, enerjinizi artırmanıza ve daha uyanık olmanıza yardımcı olabilir. Körük nefesi güvenli bir uygulamadır, ancak başlangıçta vücudunuz artan enerjiye alışana kadar başınızı döndürebilir. İlk denemenizde bir dakikaya kadar çalışarak 15 saniyeden fazla uğraşmayın. Bu nefesi her uyguladığınızda, zamanınızı azar azar artırabilirsiniz.
Bu teknik sizi canlanmış ve uyanık hissettirir.
Görselleştirme
Görselleştirme, vücudu sakinleştirmenin ve rahatlatmanın güzel bir yoludur ve aynı zamanda uyumanıza da yardımcı olabilir (Raypoole, 2020). Hayal gücünüzü her kullandığınızda, özünde hayal kuruyor ve görselleştiriyorsunuz. Gevşeme ve uyku için görselleştirme, zihnin sakin olabileceği ve vücudun gevşeyebileceği bir zihinsel konum yaratmak için hayal gücünü kullanır. Görselleştirme, zihni ve bedeni rahatlatmaya yardımcı olur, günün karmaşasını ortadan kaldırır. Görselleştirirken, şeyleri tüm duyularınızla görme alıştırması yapabilirsiniz. Rehberli Görüntü olarak da adlandırılan görselleştirme, zihninizde küçük bir tatil yapmanın harika bir yoludur.
Şükran meditasyonu
Hayatınızdaki tüm armağanları yansıttığınız bir uygulamadır. Önemli sonuçları olan basit bir uygulamadır. Ohio Eyalet Üniversitesi Bütünleştirici Sağlık ve Zindelik Merkezi'nde Dr. Kathi Kemper tarafından sunulan bu meditasyon , başlamak için harika bir yerdir. Minnettar hissettiğiniz şeylere odaklanma pratiği, odağınızı olumsuzdan olumluya kaydırmanıza yardımcı olabilir. Minnettarlık, sevgi dolu şefkat ve gibi olumlu duygular deneyimledikçe farkındalığınız genişler, yaratıcılığınız ve problem çözme kapasiteniz genişler. Bu meditasyonun kısa bir versiyonu, gözlerinizi kapatarak, derin bir nefes alarak ve sıcak bir ev, yumuşak bir battaniye, sevgi dolu bir eş, sevecen bir arkadaş ve hatta iyi bir iş gibi minnettar hissettiğiniz 5-7 şeyi zihinsel olarak listeleyerek yapılabilir. veya finansal güvenlik. En rahat yapabileceklerinizi paylaştım.
http://www.posivitepsychology.com
‘’Her şey karışık bununla mı uğraşacağım?’’
Evet kendimiz için yapmalıyız. Karışıklıklar düşününce geçmiyor. Olumsuz duyguların içinde çözümü göremiyorsun. Görmek için geri çekilmek gerek. Üzüntü, sevinç, değersizlik, güven hepsi bizden. Dönüşüm yolculuğu, bambaşka biri olmak değil, asıl olduğun halini fark edip kabul etmektir. Üzerimizdeki kıyafetler çıktıkça kendimize kavuşuruz. Uyanış 5 dklık bir meditasyonun içinde saklı olabilir. Kendinize kıymet verin. Bir şeyler dönüşsün istiyorsan, kendine dön.
Sevgiyle
PB