Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre zihinsel yorgunluk, belli bir zihinsel işi yerine getiremeyeceğini düşünme veya yerine getirememe durumudur. Zihnimiz yorgun olduğu zaman normal şartlarda kolaylıkla yapabildiğimiz odaklanma, düşünme ve karar verme gibi eylemler zor gelir. Performansımız kötüleşir, üretkenliğimiz azalır.
Örneğin, tamamlamanız gereken bir işe ilk başladığınızda oldukça enerjik ve motive olduğunuzu hissetseniz de, işiniz devam ederken karşınıza çıkan problemler ve zihninizi meşgul eden detaylar zihninizde zamanla artan bir yorgunluk hissinin oluşmasına neden olabilir. Bireyin analitik düşünme, karar verme, hatırlama, sorgulama gibi bilişsel becerileri ne kadar gelişmişse, zihininin yorulması da o kadar geç oluyor. Ayrıca uyku, beslenme, hareket gibi pek çok fiziksel faktör de zihinsel olarak yorgun hissetmemiz üzerinde etkili. Dolayısıyla zihinsel olarak yorgun hissettiğiniz zamanlarda bedeninizin de yorgun hissetmesi ve hiçbir şey yapacak enerji bulamamanız oldukça normal. Yapılan çalışmalar sonucu biliyoruz ki akıllı cihazlarımıza gelen her bildirimde beynimiz dopamin hormonu salgılar. Dopamin hormonu, bize ödül hissini veren bir hormondur. Bildirim şeklinde aldığımız her uyarıcı zihnimiz tarafından bir ödül gibi algılanır. Dopaminin etkisiyle ekran süremiz giderek artar ve zihnimiz dinlenmeye hiç fırsat bulamadan çalışmaya devam eder. Bu ödül mekanizması sebebiyle de zihinsel yorgunluğumuzla mücadele etmek çok zordur. Günümüzün toksik üretkenlik algısı da işleri oldukça zorlaştırıyor. Sürekli üretmenin, okumanın, çalışmanın, artı bir değer yaratmanın pompalandığı bir dünyada hiçbir şey yapmamak adeta eksiklik, yetersizlik ve hatta başarısızlıkla denk tutuluyor. Zihnimiz öğrendiklerini sindirmek, sağlıklı kararlar vermek, zorlu problemleri çözmek ve birtakım becerileri geliştirmek için hiçbir şey yapmamaya ihtiyaç duyuyor. Zaten aklımıza takılan meselelere çözümü duşta bulmamızın, en yaratıcı fikirleri tavana bakarken bulmamızın ve öğrendiklerimizi uykuda pekiştirmemizin sebebi de tam olarak bu.
Zihinsel Yorgunluğun Sebepleri
Düşünmek başlı başına zihinsel enerji gerektiren bir bilişsel aktivite. Düşüncelerimizin karmaşıklığı, fazlalığı ve aşırılığı ise zihinsel olarak yorgun hissetmemizin en önemli sebeplerinden biri.
Yoğun iş yükü ve uzun çalışma saatleri
Depresyon ya da depresif ruh hali
Stres Aynı anda birden fazla işle ilgilenmeye çalışmak Sürekli seçim yapmak ve karar vermek zorunda olmak
Zihinsel yorgunlukla nasıl mücadele edilir?
SEVGİYLE
PB
Yazının içeriği uplifers.com sayfasından derlenmiştir.