25 Nov
25Nov

Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre zihinsel yorgunluk, belli bir zihinsel işi yerine getiremeyeceğini düşünme veya yerine getirememe durumudur. Zihnimiz yorgun olduğu zaman normal şartlarda kolaylıkla yapabildiğimiz odaklanma, düşünme ve karar verme gibi eylemler zor gelir. Performansımız kötüleşir, üretkenliğimiz azalır. 

Örneğin, tamamlamanız gereken bir işe ilk başladığınızda oldukça enerjik ve motive olduğunuzu hissetseniz de, işiniz devam ederken karşınıza çıkan problemler ve zihninizi meşgul eden detaylar zihninizde zamanla artan bir yorgunluk hissinin oluşmasına neden olabilir. Bireyin analitik düşünme, karar verme, hatırlama, sorgulama gibi bilişsel becerileri ne kadar gelişmişse, zihininin yorulması da o kadar geç oluyor. Ayrıca uyku, beslenme, hareket gibi pek çok fiziksel faktör de zihinsel olarak yorgun hissetmemiz üzerinde etkili. Dolayısıyla zihinsel olarak yorgun hissettiğiniz zamanlarda bedeninizin de yorgun hissetmesi ve hiçbir şey yapacak enerji bulamamanız oldukça normal. Yapılan çalışmalar sonucu biliyoruz ki akıllı cihazlarımıza gelen her bildirimde beynimiz dopamin hormonu salgılar. Dopamin hormonu, bize ödül hissini veren bir hormondur. Bildirim şeklinde aldığımız her uyarıcı zihnimiz tarafından bir ödül gibi algılanır. Dopaminin etkisiyle ekran süremiz giderek artar ve zihnimiz dinlenmeye hiç fırsat bulamadan çalışmaya devam eder. Bu ödül mekanizması sebebiyle de zihinsel yorgunluğumuzla mücadele etmek çok zordur. Günümüzün toksik üretkenlik algısı da işleri oldukça zorlaştırıyor. Sürekli üretmenin, okumanın, çalışmanın, artı bir değer yaratmanın pompalandığı bir dünyada hiçbir şey yapmamak adeta eksiklik, yetersizlik ve hatta başarısızlıkla denk tutuluyor. Zihnimiz öğrendiklerini sindirmek, sağlıklı kararlar vermek, zorlu problemleri çözmek ve birtakım becerileri geliştirmek için hiçbir şey yapmamaya ihtiyaç duyuyor. Zaten aklımıza takılan meselelere çözümü duşta bulmamızın, en yaratıcı fikirleri tavana bakarken bulmamızın ve öğrendiklerimizi uykuda pekiştirmemizin sebebi de tam olarak bu. 

Zihinsel Yorgunluğun Sebepleri 

Düşünmek başlı başına zihinsel enerji gerektiren bir bilişsel aktivite. Düşüncelerimizin karmaşıklığı, fazlalığı ve aşırılığı ise zihinsel olarak yorgun hissetmemizin en önemli sebeplerinden biri.

Yoğun iş yükü ve uzun çalışma saatleri


Depresyon ya da depresif ruh hali

Stres Aynı anda birden fazla işle ilgilenmeye çalışmak Sürekli seçim yapmak ve karar vermek zorunda olmak 

 Zihinsel yorgunlukla nasıl mücadele edilir? 

  • Telefonu rahatsız etme moduna alın. Mümkünse birkaç saatliğine kapatın. 
  • Parka, deniz kenarına veya yeşil bir alana gidip doğayı izleyin. Etrafınızdaki renklere bakın, havanın serinliğini veya sıcaklığını hissedin. Varsa sokaktaki hayvanlarla ilgilenin.
  • Ilık bir duşa girin. Bırakın ılık suyla beraber zihninizdeki gürültü de aksın gitsin. Duştan sonra hazırlanırken hiç acele etmeyin. Günün geri kalanını kafanızda planlamaya başlamayın. Teknolojik cihazlara asla bakmayın.
  • Yönlendirmeli meditasyon yapmayı deneyin veya nefes egzersizleri yapın. Unutmayın burada amaç zihnimizi tümüyle serbest bırakmak. Zihnimiz alışkın olduğu yolu tercih edip bir şeyler düşünmeye başlayacaktır. Fark ettiğinizde zihninizi nazikçe nefesinize yönlendirin.
  • Günlük tutmayı deneyin. Bir hedef, bir yönlendirme, bir kural olmadan içinizden gelenleri sayfalarca yazın. Bırakın zihniniz çöplerini kâğıda döksün.
  • Sakin bir ortamda güzel bir uyku çekin. Eğer uyuyamazsanız, telefona sakın bakmayın. İsterseniz gözlerinize rahatlatıcı çay banyosu yapın, isterseniz yüzünüze ferahlatıcı bir maske. Sakinleştirici bir müzik açın ve sadece yatakta uzanın.
  • Ekrana bakmayı gerektirmeyen ve çok çaba istemeyen bir hobi edinin. Sadece rahatlamak için örgü örün, yemek yapın, resim yapın veya kaligrafi ile uğraşın.
  • Bedeninize hak ettiği değeri verdiğinizden emin olun. Yeterli miktarda su tüketin ve sağlıklı beslendiğinizden emin olun.
  • Kendinize çok yüklenmeyin ve zihniniz için dinlenme molaları yaratın. Gün ortasındaki 20 dakikalık bir molanın günün geri kalanını olumlu etkileyeceğini unutmayın.

SEVGİYLE

PB

Yazının içeriği uplifers.com sayfasından derlenmiştir.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.